Hrastnik / 10. september 2016 / 15:00

Krumpantoč

Funšterc_SonataPHOTOGRAPHICA-951b744d6ad213.jpg

Krumpantoč (tudi krumpentoč ali krumpatoč) je stara in nezahtevna jed steklarjev. Naribamo krompir, dodamo jajca in moko ter začinimo in dobro premešamo, da se vse sestavine vežejo skupaj. Pripravljeno maso v ponvi z vrelim oljem zlato zapečemo. V Zasavju se je pojavila tudi druga oblika krumpantoča, ki je bila dosti prej v ponudbi, zlasti pri revnejših družinah. Namesto bele moke se je jed pripravljala iz črne moke. Jedi se je dodala melisa in kakšna druga začimba z vrta.

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Priprava

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.

Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

Avtor recepta: Iztok Gumzej

Kulinarične ekipe

Well done

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je prisotno že četrto leto. Naše poslanstvo je, da z različnimi dogodki, konferencami in konkretnimi akcijami opozarjamo na obstoječe stanje in težave prekarnih oblik dela, ki so vedno bolj prisotne med oblikami delovnih pogodb. Gibanje že vse od svojega obstoja opozarja na najbolj kritične skupine in to bo naša naloga tudi vnaprej. Prizadevamo si za dostojno življenje vseh ljudi, prav tako pa za boljše okolje za razvoj odgovornega podjetništva.

Organizator
Logotip društva Rast