Hrastnik / 10. september 2016 / 15:00

Granadirmarš

Pražena in deloma zabeljena jed iz testenin, kuhanega krompirja, čebule, mesnega zašinka in začimb. Granadirmarš je bila najbolj pogosta jed pri vojakih in kmetih med prvo svetovno vojno.

Granadirmarš 2

 

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 1 kg krompirja
  • 1 čebula
  • 0,25 kg testenine
  • ščep peteršilja
  • ščep soli
  • ščep popra
  • 2 žlici olja
  • 5 dag domači zašinek (prekajena vratovina)

Priprava

Na maščobi popražimo čebulo, ji dodamo na kocke narezan zašinek in na lističe narezan kuhan krompir. Dodamo kuhane testenine – polžke – in ponudimo. Jed lahko izboljšamo s kislo smetano ali z naribanim mladim sirčkom in peteršiljem ali drobnjakom.

Kulinarične ekipe

Pleherji

Rudarska godba Hrastnik neprekinjeno deluje že 162 let. V jubilejnem letu so izdali tudi monografijo Zgodbe knapovske godbe – 160 let Rudarske godbe Hrastnik. Leta 2014 je dirigentsko palico prevzel Uroš Razpotnik in je najmlajši dirigent v zgodovini delovanja godbe. Godba šteje 52 članov, na njih pa skrbno pazi predsednik Jurij Bantan.

Organizator
Logotip društva Rast