Hrastnik / 10. september 2016 / 15:00

Kulinarika

Tako kot ljudje in narava, je tudi zasavska kulinarika zaznamovana z industrializacijo, svoje pa so dodali še priseljenci iz drugih slovenskih krajev ter tujci (Čehi, Nemci, Italijani). Vsakdanja kuhinja se je prilagajala skromnemu življenju in težaškemu delavniku. Obroki so bili pretežno sestavljeni iz močnatih jedi, značilna je velika uporaba stročnic ter manjša uporaba mesa in mlečnih izdelkov. Dve močni industrijski panogi,sta oblikovali tudi dve smernici v zasavski kulinariki. Na eni strani imamo rudarsko oz. knapovsko kuhinjo, na drugi strani pa steklarsko oz. glažarsko.

Funšterc_SonataPHOTOGRAPHICA-44Funšterc, rudarsko jed, ki mu zaradi svoje zlatorumene barve pravimo tudi knapovsko sonce, pripravimo iz vode ali mleka, moke in jajc. Vse skupaj zmešamo in zapečemo na olju ali masti, da dobi lepo rumeno barvo.

Glavna sestavina vseh obrokov je bil kruh, v času pomanjkanja pa krompir. Jedi iz krompirja izvirajo iz češke kuhinje, v Zasavje so jih zanesli steklarji. Krompirjeve polpete oz. krumpantoč pripravimo iz naribanega krompirja, moke, peteršilja, čebule in soli. Vse skupaj zmešamo ter polpete popečemo na masti ali olju.

Skozi zgodovino sta se v zasavski kuhinji oblikovali dve osnovni pravili, nič se ne zavrže in kar ni strupeno je užitno, svoje pa je dodala tudi revščina, zato ni čudno, da je bila prašičjereja zelo razširjena. Od svinje so lahko porabili prav vse, zasavska posebnost pa je klobasa, imenovana jetrnica. V svoj jedilnik so vključili tudi zajce, kokoši in včasih celo golobe, v manjši meri pa so redili koze, ki so jim rekli tudi knapovske krave.

Večina zasavskih jedi je bogatih z maščobo, ker temeljijo na precejšnji uporabi živalskih maščob (ocvirki, mast,..). V današnji prehrani smo tovrstno prakso omejili, vendar to ne pomeni, da danes zasavskih jedi ne pripravljamo več, ampak smo jih prilagodili sodobnemu načinu življenja in prehranjevanja. Zasavsko kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malo domišljije pa se vsako jed lahko hitro spremeni v nov obrok.

Druge zanimive zasavske jedi

Omenili smo že dve tradicionalni jedi, ki ju lahko spoznate v soboto, 14. septembra 2013 v Hrastniku, funšterc in krumpantoč, nista pa to edini kulinarični posebnosti tukajšnjih krajev. Zelo zanimiva je tudi juha prežganka, odlično zdravilo proti mačku ali pa rudarska kisla juha s klobaso in kislo smetano. Med jedmi, ki se ne jedo z žlico, pa najdemo granadirmarš in jetrnico, ki je drugje v Sloveniji ne boste našli. Za konec vsakega okusnega kosila se prileže tudi nekaj slajšega, v Zasavju vam priporočamo pehtranovo potico.

Kulinarične ekipe

P U Š E L J C

Društvo šteje 65 članic. Svoje prostore za ustvarjanje, kuhanje različnih dobrih jedi skuhanih na stari način in druženje ima v KS Gabrsko v Trbovljah. Srečujejo se 1x na teden ob sredah dopoldan. Vse ženske, katere imajo željo družiti se z njimi vabljene. Sodelujejo na občinskih prireditvah in izven kot so različna državna srečanja kmečkih društev. Od lani naprej pripravljajo tudi slovenske zajtrke na Osnovni šoli Tončke čeč Trbovlje.

Organizator
Logotip društva Rast