Hrastnik / 10. september 2016 / 15:00

O festivalu zasavske kulinarike

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2016, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011. Želja po ohranitvi tradicionalne zasavske kulinarike, promocija le-te med mlajšimi generacijami ter izziv, pripraviti največjo, enodnevno turistično prireditev v Zasavju so glavne sestavine projekta, ki ga želimo predstaviti.

Projekt je zasnovan kot druženje ter sproščeno tekmovanje med ekipami (povečini gre za različna društva). Tekmuje se v inovativni pripravi funšterca ter krumpantoča, tradicionalnih zasavskih jedi. Zmagovalne ekipe določi strokovna komisija, prav tako pa svoje zmagovalce izberejo tudi obiskovalci, ki jih na ta način neposredno vključimo v samo dogajanje.

Odzivi v prvih dveh letih so bili veliko večji od pričakovanega, kar nas navdaja z optimizmom ter željo po nadgradnji projekta in s tem razvoju ne le prireditve, temveč tudi tradicije in predvsem turizma v vseh zasavskih dolinah. Z nadgradnjo prireditve, želimo že v letošnjem letu pripraviti največjo enodnevno turistično prireditev v Zasavju, hkrati pa s sodelujočimi ekipami, ki prihajajo tudi iz drugih regij, dobro ime prireditve širiti izven meja Zasavja. Program bomo nadgradili tudi z organiziranim otroškim programom, spremljevalnim programom, prikazom tradicionalnih obrti ter prodajo domačih izdelkov iz lokalnih ekoloških kmetij. Prav tako bomo poskrbeli za bogate nagrade za obiskovalce ter tekmovalce na prireditvi Funšterc, festivalu zasavske kulinarike. Prireditev je v preteklem letu obiskalo blizu 1000 obiskovalcev ter preko 20 sodelujočih ekip.

892S9401

Velik pomen smo že od začetka namenili prepoznavnosti prireditve ter gradnji blagovne znamke. Začrtali smo triletni načrt razvoja prireditve,  v katerem je osrednjega pomena dobra prepoznavnost v regiji ter kasneje po vsej Sloveniji. V letošnjem letu tako načrtujemo del prireditve kot promocijo zasavske kulinarike ter regije kot celote, organizirati v centru Ljubljane. Ker želimo graditi dolgoročno uspešen projekt v simbiozi z okoljem ter okoliškimi društvi, podjetji ter aktivnimi posamezniki, se na vas obračamo z željo po sodelovanju.

Razširitev projekta bo v letu 2016 slonela predvsem na še večji prepoznavnosti, večjemu številu sodelujočih ekip (društev), poleg funšterca in krumpantoča v tekmovalnem delu, bomo predstavili tudi druge tradicionalne jedi. Na sami prireditvi bomo pozornost namenili tudi predstavitvi različnih obrti ter prodaji domačih izdelkov, pridelanih v naši regiji. V sodelovanju z Mladinskim centrom Hrastnik pripravljamo zanimiv otroški program, za obiskovalce pa bogat srečolov, nagradne igre ter še večjo vključenost v samo prireditev. V sklopu prireditve bo mogoč tudi brezplačen ogled nekaterih turističnih zanimivosti v Hrastniku.

Save

Kulinarične ekipe

Mladi kuharji

Smo prijatelji in učenci 8.razreda na OŠ NHR Dol Skupaj prezivimo veliko časa in se radi zabavamo. Dobro se razumemo in uživamo v pečenju funšterca sploh pa ga radi pojemo.

Organizator
Logotip društva Rast